2019-04-06 20:11:00

HARRY POTTER I UKLETO DIJETE

     Harry Potter i Ukleto dijete osmi je roman u Harry Potter franšizi popularne britanske autorice J.K.Rowling. Ona je jedna od malobrojnih suvremenih spisateljica koja je uspjela stvoriti cijeli novi svemir, a to nije nimalo lako.

Osim nje u tome su još uspjeli Stan Lee koji je stvorio Marvelov svemir te J.R.R.Tolkien s Gospodarom prstenova i Hobitom. Njihovi romani pripadaju znanstvenofantastičnoj prozi.                                                                                                                      Serijal  Harry Potter sastoji se od osam knjiga od kojih je sedam dobilo filmsku adaptaciju, a osmi dio (Harry Potter i ukleto dijete) prvi je roman u tom serijalu koji je zaživio na kazališnim daskama. Harry Potter je mladi čarobnjak koji je poseban i poznat po tome što je jedina osoba koja je preživjela smrtnu čaroliju.  On zajedno sa svojim prijateljima Ronom i Hermionom te ostalim mladim vješticama i čarobnjacima pohađa Hogwarts, školu vještičarenja i čarobnjaštva. Okosnica radnje romana je Harryjev sukob sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemortom čiji je cilj osvojiti čarobnjački svijet i pokoriti bezjake (ne-magične ljude) te uništiti sve one koji mu stoje na putu. Knjige su prodane u više od 500 milijuna primjeraka što ih čini najprodavanijim književnim serijalom u povijesti. Prevedne su na više od 79 svjetskih jezika.

 Roman Harry Potter i ukleto dijete je drugačiji od prethodnih romana iz franšize. U ovom romanu, čija se radnja odvija 19 godina nakon završetka sedme knjige (Harry Potter i Darovi smrti), pratimo sinove Harryja Pottera i Draca Malfoya, Albusa Severusa Pottera i Scorpiusa Malfoya koji se odvažuju na pustolovinu svog života. Albus i Scorpius su najbolji prijatelji, za razliku od svojih očeva koji su u prijašnjih sedam romana bili vječni neprijatelji. Albusov i Scorpiusov odnos  postaje sve dublji i intimniji. Od običnih poznanika postaju najbolji prijatelji koji bi dali svoj život jedan za drugoga. Knjiga je prepuna uzbudljivih događaja,preokreta i pravih opasnosti.    

 Kao što sam prethodno napomenuo, ovo je jedini roman u ovom serijalu koji je prikazan na kazališnim daskama. Ulaznice za premijeru na West Endu 2016. godine su prodane u rekordnom broju.                                                                                

Ako već niste pročitali romane o Harryju Potteru, ne znam što čekate.   

Preporučujem ga za čitanje, i to  od prve knjige pa sve do zadnje. Možda izgledaju debelo, ali jednom kad počnete čitati, nećete više moći prestati. Ući ćete u jedan potpuno novi svijet. U potpuno novu realnost kakvu niste mogli ni zamisliti.

                                     

                                                                                          Dorian Zovko, 7.a


Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik