2018-10-30 22:21:17

SVE O EVI

Nakon pročitanoga romana Sve o Evi, Elena i Dorian okušali su se u pisanju osvrta. Evo, kako su doživljeno pretočili u vlastite rečenice.                                                                                                                                                                       

Sve o Evi

Sve o Evi je četvrti roman krapinske spisateljice Nene Lončar.

U njemu je riječ o djevojčici Evi koja voli sanjariti.   

Roman opisuje i propituje nekoliko ozbiljnih, dubokih tema. Pritom se mijenja lik iz čije perspektive gledamo. Pomalo ne razumijem naslov ''Sve o Evi'', ali zato mi podnaslov ''Vodič za sanjarenje'' ima smisla jer u romanu Eva govori da će se tako zvati njezina prva knjiga. Mislim da bi se priča (radnja) mogla malo proširiti. Dio romana, najčešće dijalozi, pisan je kajkavskim narječjem tako da tekst postaje još izvorniji.

Roman, kao što sam prethodno napisala, opisuje i ozbiljne teme: alkoholizam, obiteljske svađe i smrt. Pomalo je smiješno što je razlog događaja glavne radnje to što je Eva izgubila svog psa.

I na kraju, roman preporučujem svima koji vole čitati pa i sanjariti.

Elena Matošin, 5.b

 

 

SVE O EVI

 

    Dječji roman s elementima humora - Sve o Evi, četvrti je roman autorice Nene Lončar.                                                                                 

    Sve o Evi priča je o djevojčici Evi koja jako voli sanjariti i na neki svoj način putuje kroz vrijeme. Roman govori  o sukobu, ali i povezanosti dvije, vrlo različite, sestre: Eve, koja je sklona sanjarenju, i Brune, pomalo divlje i ironične tinejdžerice. Također govori o odnosu njihovih roditelja, majke koja  uvijek brine o svojim kćerima i oca koji se, nakon otkaza na poslu, prepustio alkoholu. Srećom, kada Eva misteriozno nestane, Bruna uspije doprijeti do svog oca te on, opet, postane onaj stari.  

    Roman mi se svidio zbog toga što prikazuje život jedne obične, ali i, s druge strane, neobične  obitelji. Jako je uzbudljiv. Preporučujem  svima da ga pročitaju i siguran sam da će se ugodno iznenaditi.

 

Dorian Zovko,7.a


Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik