2018-04-23 17:29:46

Dan hrvatske knjige

Mali književni klub

 Knjigoljupci istražuju, saznaju, pišu…

 

Dan hrvatske knjige

 

Jučer,  22. travnja, obilježen je Dan planeta zemlje, ali i Dan  hrvatske knjige. Godine 1996. na Hrvatskom je saboru  odlučeno da će se 22.travnja obilježavati Dan hrvatske knjige. Obilježava se tog datuma zato što je to simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, oca hrvatske književnosti i autora epa Judita koji je dovršen na taj nadnevak davne 1501.godine

Noć knjige i Nacionalna strategija poticanja čitanja

  Noć knjige manifestacija je kojom se želi potaknuti čitanje i razmišljanje o položaju i važnosti knjige u suvremenom društvu. Ovogodišnja  Noć knjige u našoj gradskoj knjižnici,sedma po redu,posvećena je budućnosti knjige. Isplaniran je bogat program (igrokazi,nastupi djece,proglašenje naj čitatelja u 2017.god.). Nadamo se da će večeras i neki od vas biti dio ovog lijepog događanja.

Svake godine organizacija Društva hrvatskih književnika i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske književnicima dodjeljuju nagrade za Dan hrvatske knjige. Dodjeljuju se nagrade Judita, Davidias, Slavić. Također  treba spomenuti i Nacionalnu strategiju poticanja čitanja koja teži pridonošenju razvoja kulture čitanja u razdoblju 2017.-2022.  Strategija bi trebala  omogućiti što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.


  Logo Društva hrvatskih književnika

 

Svjetski dan knjige

Svjetski dan knjige obilježava se na današnji dan, 23.travnja,  jer su tog dana 1616. umrli poznati svjetski književnici Miguel  de Cervantes i William Shakespeare. Također UN-ova organizacija UNESCO obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.    

                      

                                   Valentina Kalabrić, Iva Grubišić, Patricia Vuković, 8.a


Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik