2018-11-12 11:35:16

Voće slatko

Ti si voće slatko

Jeo bi te svatko.

Znam da ti je drago

Kad od tebe kolač prave

Kada slave.

Ponekad kompot rade

I poneku krušku stave!

Sigurno pogađate – JABUKA!

Jeste li znali da:

Jabuka spada u porodicu ruža.

Stablo jabuke potječe iz područja između Kaspijskog jezera i Crnog mora.

Najviše antioksidansa se na jabuci nalazi u kori i zato bi jabuke trebalo jesti neoguljene.

Issac Newton je otkrio zakon gravitacije kad mu je jabuka pala na glavu. Priča kaže da se Issac Newton odmarao ispod stabla kad mu je jabuka pala na glavu i to mu je pomoglo da otkrije zakon gravitacije.

 Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje raslo je u Europi još u pretpovijesno doba. Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte.

Stablo jabuke može biti do 12 m visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.

Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća; osvježavajuća, kiselo-slatkog okusa i svojstvene arome. Poznate su brojne sorte (njih oko 10 000), koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.  

  Jedan od najraširenijih deserata u svijetu je pita i to upravo od jabuka! Zaključujemo da je jabuka jedna od najstarijih vrsta voća od postanka svijeta. Sjetimo se da se u Bibliji na samom početku priče o postanku ljudi spominje baš jabuka kao prvo voće!

 

 

Ako se ljubitelji jabuka ili kolača, evo vam recept kako su naše bake radile te ukusne, mirisave, neodoljive pite:

 

Majčina pita od jabuka

 

Sastojci

tijesto

600 g oštrog brašna

200 g šećera (sameljite ga u prah…)

1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)

2 umućena žumanca

2 žlice kiselog vrhnja

120 g nerastopljene masti

po potrebi, mlijeka

fil od jabuka

oko 2,5kg jabuka

2 paketića vanilin šećera

malo cimeta, klinčića i đumbira

1 žlica čokolade u prahu

par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica

oko 100 - 150 g šećera (po želji)

4 bjelanca (čvrst snijeg)

Priprema

1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.

 2. Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).

3. Pustiti jabuke da se ohlade i odliti višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.

4. Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.

5. Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.

6. Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).

7. Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).

8. Možete je i zamrznuti, a iz zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i narežete na kockice/šnitice :-)

Učenici 5.a  Dobar tek!

 


Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik