preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik

 

O projektu

Autor: Ivana Rupić, 29. 4. 2019.

Program „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji traje od ožujka 2019. – do ožujka 2020. Glavni nositelj projekta je Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce.

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“ učenici će usvajati znanja iz dva područja: održivog razvoja i poduzetništva. U navedenim radionicama ćemo kod učenika otkrivati talente, graditi vrline te poticati kreativnost i stvaralaštvo, koje su osnova za postizanje uspjeha kako u poduzetništvu tako i u drugim područjima života. Učenici će razviti poduzetnički stav koji će se ogledati u davanju inicijative, proaktivnosti, samostalnosti i inovativnosti u osobnom i društvenom životu.

Aktivnosti će se provoditi u dva razreda u osnovnim i srednjim školama u četiri županije koji su nam ujedno i partneri i suradnici na projektu, to su:

 1. PRONI Centar za socijalno podučavanje, Osijek
 2. Osnovna škola Mitnica, Vukovar
 3. Ekonomska škola, Vukovar
 4. Srednja škola Viktorovac, Sisak
 5. Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
 6. Osnovna škola Jurja Šižgorića,Šibenik
 7. Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, Zagreb
 8. Prva gimnazija, Zagreb 
 9. Osnovna škola Galdovo, Sisak

 

Učenici će sudjelovati u slijedećim aktivnostima:

 1. Ciklus radionica „Mali društveno odgovoran poduzetnik krije se u meni“

U sklopu četiri radionice (svaka u trajanju od 45 minuta)  učenici će kroz četiri radionice pomoću funkcionalnih zadataka, igara i vježbi (primjerenih njihovoj dobi) razvijati poduzetničke sposobnosti i vještine. Poticat ćemo inicijativnost, kritičko mišljenje u kontekstu razvoja svoje ideje, spremnost na preuzimanje rizika u kontekstu stvaranja promjena u zajednici, inovativnost na društveno odgovoran način, samouvjerenost, upornost, prezentacijske vještine, donošenje odluka.

 1. Ciklus radionica „Što je to održivi razvoj za moju poslovnu ideju“

U sklopu četiri radionice (svaka u trajanju od 45 minuta) učenici će se upoznati s proizvodnim procesom, osnovama marketinga i financija za početnike, te bontonom u poslovnoj komunikaciji i to tako što će ih usvajati kroz iskustveno učenje, na njima poznatim proizvodima. Na ovakav način učenici će upoznati cijeli proizvodni proces i raditi na brendiranju proizvoda.

U sklopu ovih radionica učenici će od starog papira, plastike i ostalog iskoristivog materijala osmisliti i napraviti novi funkcionalni proizvod. U tome će im pomoći produkt dizajner.

 1. Filmoteka

Tijekom pet susreta učenici će gledati projekciju filmova vezanih uz tematiku održivog razvoja s posebnim naglaskom na teme kao što su utjecaj poslovanja na okoliš, društveno odgovorno poslovanje, iskorištavanje dječjeg rada, pozitivan i negativan utjecaj poslovanja na zajednicu.

Poseban naglasak stavljat će se na diskusiju o ovim temama nakon gledanja filma, a posebno važno će biti da učenici kritički promišljaju o navedenim problemima i budu aktivni dionici društva u njihovom rješavanju.

 1. Debata „Na koji način poslovanje u zajednici utječe na mene kao učenika, odnosno na moje zdravlje i odnos s obitelji“

Učenici će kroz raspravljanje na teme „Utječe li prodaja određenih proizvoda negativno na djecu“ i „Reklame su negativne ili pozitivne“ razviti kritički stav o konzumaciji određenih proizvoda i njihovoj prisutnosti na tržištu te o dugoročnom utjecaju tih proizvoda na učenike.

 1. Obilježavanje Međunarodnog dana bez kupnje

Učenici će od starog papira, plastike i ostalog iskoristivog materijala osmisliti i napraviti novi funkcionalni proizvod. U tome će im pomoći produkt dizajner i voditelji aktivnosti. Učenici će svoje radove izložiti u zajednici (PUO, škola, knjižnica…) te dobiti simbolične nagrade za najbolje radove.

 1. Konferencija: „Učimo o održivom razvoju od vrtića do fakulteta“ za stručnjake iz sustava obrazovanja

Dvodnevna konferencija na temu razvoja kompetencija kod djece za održivi razvoj prikazivanjem primjera dobre prakse.

        
Pravilno pranje ruku

 

eDnevnik

eDnevnik za učitelje

eDnevnik za roditelje i učenike

Raspored zvona

Web stranice razreda
Online lektire
Katalog udžbenika
Prehrana 3

Pomoćnici u nastavi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 8. 2013.

Ukupno: 647681
Ovaj mjesec: 4478
Ovaj tjedan: 493
Danas: 243
LINKOVI

 

LIKOVNA KULTURA

 MoMA

KidsWorld

  

Mjesto na kojem možete pronaći e-udžbenike

od osnovne škole do fakulteta, ali i druge e-knjige i obrazovne e-sadržaje.

Prijavite se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom.

 
Oglasna ploča
Korisni linkovi
DOKUMENTI
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik / Stjepana Radića 44 A, HR-22000 Šibenik / os-jsizgorica-si.skole.hr / ured@os-jsizgorica-si.skole.hr
preskoči na navigaciju