preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik

 > Naslovnica
Vijesti

ERASMUS + PROJEKT: EUHARmonic – domaćinstvo 3. projektnog sastanka u našoj školi

Autor: Ivana Dujić, 21. 5. 2019.

Napokon je stigao i taj dugo očekivani tjedan – onaj kad su naši dragi projektni partneri postali naši gosti. Učenici su smješteni kod obitelji, nastavnici u svoje apartmane i susret prepun zanimljivih radionica, izleta i druženja je mogao početi.

Dan 1

Naši dragi učenici pripremili su bogat program za priredbu dobrodošlice naših gostiju. Plesalo se, pjevalo, sviralo, a osmislili smo posebno za ovu priliku i naš vlastiti bećarac, kao primjerak kulturne baštine posvećen upravo ovom projektu.

Osim nastupa našeg zbora, plesnih točaka nižih razreda i solo izvedbu našeg Lovre na violončelu, ugostili smo i vrtićku plesnu skupinu ''Balarin'' koji su nas posebno razveselili.

Nakon priredbe, naši dragi sedmaši odradili su radionice Nijemog kola, zajedno s gostujućim učenicima, te ih poučili jednom od najstarijih narodnih običaja ovog kraja.

Upoznavali su se kroz razne igre i bilo je zbilja lijepo vidjeti kako dječja razigranost ne poznaje ni dob, ni nacionalnost, ni boju kože.

Slijedio je prijem kod predstavnika gradske uprave, koji je pohvalio smjernice i ideju našeg EUHARmonic projekta u vidu osvješćivanja kulturne baštine, te svima poželio dobrodošlicu u Šibenik.

Poslijepodne smo imali predavanje i radionicu u udruzi Mladi u EU, gdje su učenici naučili puno toga o funkcioniranju europskih programa razmjene studenata, volontiranju po Europskim državama i ostalim beneficijama Unije.

Čekalo nas je razgledavanje Katedrale Sv. Jakova, bisera našeg grada i jednog od najljepših i najposebnijih građevina u Hrvatskoj, koja se na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine nalazi od 2000. godine. Uz vodstvo Don Kreše koji nam je pomno i strpljivo objasnio nevjerojatne detalje iz njezine prošlosti, upoznali smo ovaj predivan spomenik u dušu.

Upravo na današnji dan otvoren je ''Civitas Sacra'', interpretacijski centar katedrale Sv. Jakova u obnovljenoj palači Galbiani, pa smo ga i mi odlučili posjetiti. Naši su gosti, kao i mi sami, bili oduševljeni konceptom ovog multimedijalnog centra.

fotogalerija-Dan 1

Dan 2

Započeli smo dan vođenim razgledavanjem našeg grada. Uz Tinu, našeg turističkog vodiča, saznali smo mnogo zanimljivosti koje su nam prikazale grad u nekom novom svijetlu.

Razgledavanje smo nastavili na još jednom povijesnom biseru grada – Tvrđavi Sv. Mihovila.
Uz vodiča smo saznali priče o povijesti grada i važnosti koju je upravo ova tvrđava imala za njegov osnutak. Olujna bura koja nas je pratila taj dan, samo je pojačala dojam kamene tvrđave koja brani stoljetni grad.

Popodnevni dio bio je prvo rezerviran za sastanke nastavnika i izlaganje učeničkih prezentacija na temu ''Kulturna baština kao generator zaposlenja''. Saznali smo puno toga o poslovima povezanim direktno s kulturnom baštinom, a naše su učenice obradile obradu i proizvodnju koralja i koraljnog nakita na otoku Zlarinu. 

Nakon toga čekala nas je prava poslastica – ''QR kod – lov na kulturno blago''. Učenici su podijeljeni u dvije grupe, a zadatak je bio da slijedeći upute koje dobiju na različitim postajama s QR kodovima po gradu, doznaju zanimljivosti o raznim znamenitostima i nauče nešto novo. Zadatak se svidio svima, našim gostima, ali i učenicima naše škole. Narančasta i ljubičasta grupa odradile su odlično svoje zadatke, proučile grad na nov način, te nakon svega riješile online kviz s pitanjima vezanim uz ono što su naučili.

fotogalerija - Dan 2

Dan 3

Srijeda je bila rezervirana za posjet nacionalnom parku Krka. Uz stručnog vodiča proveli smo naše goste parkom, naučili ih nešto o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, pokazali im etno selo i replike starih kuća, mlinica i praonica, tkalački stan iz prošlog stoljeća, te prirodne ljepote od kojih zastaje dah!

Nakon obilaska, naši su učenici održali radionice starih društvenih igara. Tako su se svi mogli okušati u povlačenju konopa, skakanju u vrećama, prenošenju loptice i igri ''mumija''.

Popodne smo proveli na šetnici Sv. Ante. Naši su učenici pripremili kratko predavanje o još jednom spomeniku kulture koji je zaslužio svoje mjesto na UNESCO-voj listi svjetske baštine – tvrđavi Sv. Nikole.

Uslijedile su zabavne radionice na otvorenom: skladanje stihova za nastavak projektnog bećarca, te glazbene radionice ''Funga Alafia'', gdje su djeca preteći naše dvije Marte i Rebeku, plesnim koracima popratili glazbene ritmove ove afričke pjesme.

fotogalerija - Dan 3

Dan 4

Četvrtak je bio predviđen za posjet Splitu. Imali smo priliku razgledati Dioklecijanovu palaču uz stručno vodstvo i čuti pregršt zanimljivih priča iz davne prošlosti.
Naše goste oduševila je i izvedba klapskog pjevanja, kao dijela kulturne baštine.

Put nas je odveo dalje u Sinj, na ranč na kojem smo uz ručak imali priliku okušati se u tradicionalnoj Alci, boćama, ali i jahanju konja.

Popodne smo ostavili za posjet Muzeju Alke, izvanrednom modernom prikazu razvijanja ove UNESCOM zaštićene igre kroz povijest. Uz prigodan prezentacijski video, te obilazak muzeja s vodičem, otišli smo bogatiji za jedno zaista lijepo iskustvo.

fotogalerija - Dan 4

Dan 5

Zadnji dan službenog dijela našeg susreta proveli smo u školi. Nastavnici na sastancima, a učenici na brojnim kreativnim radionicama.

Nakon što im je Roko održao uvodno predavanje o šibenskoj katedrali i njezinim svjetski poznatim glavama, započeli smo i radionicu izrade gipsanih suvenira uz pomoć kalupa. Gospođa Anđela pokazala je djeci na koji način se priprema smjesa, kako se pune kalupi, koliko traje sušenje, te na samom kraju kako se mogu ukrasiti suveniri. Učenici su tako samo sebi izradili suvenir koji će ih sjećati na Šibenik.

Sljedeća je bila igra ''Lights out''. Ante i Andrija pripremili su nekolicinu lako prepoznatljivih slika s detaljima iz naše županije, a naši gosti su morali pogađati o čemu je točno riječ.

''Spot the mistake'' bila je igra koju su radili u grupama, a koja je bila izazov njihovim sposobnostima logičnog razmišljanja, no sve su je grupe uspjele odraditi bez greške.

Za kraj smo uvježbali bećarac koji smo zajednički osmislili par dana ranije, te odlučili da ćemo ga izvesti na Međunarodnoj večeri kao iznenađenje nastavnicima.

Nakon što su cijelo jutro bili marljivi, učenici su otišli na zasluženi odmor na obližnje igralište, gdje su osim košarke i nogometa, tražili da opet igraju stare igre koje su isprobali na Krki. Tako su se opet potezali konopci i skakutalo se u vrećama.

Večer je bila određena za veliko finale – Međunarodnu projektnu večer. Školu smo pretvorili u najljepši restoran, a brojni učenici, nastavnici i roditelji uživali su u gledanju videa, slušanju glazbe, plesa, narodnih nošnji, te degustaciji slatkiša pojedinih država, dok su se predstavljale.

Večer nam je dodatno uljepšao Mandolinski orkestar OŠ Petra Krešimira IV svojim prekrasnim izvedbama i obradama pjesama.

Bila nam je čast iskoristiti ovu priliku i da premjerno prikažemo film koji smo s učenicima snimali za vrijeme projektnog susreta u Poljskoj.

fotogalerija - Dan 5

 

 

Što reći na kraju?
Bio je to tjedan prepun događaja, izleta, sastanaka, učenja, radionica, putovanja, ali i druženja, novih prijateljstava, smijeha, zajedništva i veselja.

Nakon svega, ostajemo presretni što smo pružili jednu tako lijepu dobrodošlicu našim dragim EU prijateljima, što smo otvorili ne samo svoje domove, nego i svoja srca, koja su se sad do samog vrha ispunila!

Beskrajno smo zahvalni svima koji su nam na bilo kako pomogli!

 Roditeljima na iskrenoj pomoći i bezuvjetnoj podršci na bilo koji način, u bilo kojem smislu!

Našim dragim učenicima koje je bilo zaista divno gledati kako s guštom i žarom rade nešto, ne zato što moraju, nego zato što žele.

Našoj tehničkoj podršci u vidu kancelarija, te naravno našem radnom osoblju bez kojeg ne bi bilo moguće odraditi sav taj posao.

Veliko hvala svima!

Do sljedeće prilike…. 😉    

Ivana Dujić, prof.

 

UTISCI UČENIKA

Rebeka Jelić:

Ovaj smo tjedan proveli sa učenicima iz:Portugala,Poljske,Grčke i Cipra.Ja sam ugostila Poljakinju.Kada su došli svi su bili sramežljivi no mi smi se sprijateljili sa svima.Išli smi na rijeku Krku,te su išli u Split.Očekivala sam da ću morati ići na prevoditelj preko interneta jer nisam znala hoću li moći se sporazumijevati s njom.Svaki put kada su došli s nekog izleta otišli bi prošetati s njima jer bi se oni htjeli družiti.Jedna Poljakinja je proslavila svoj rođendan u Hrvatskoj i nadam se da će zapamtiti to iskustvo.Najviše mi se svidio petak jer je svatko prezentirao svoju državu i kraj iz kojeg dolazi.Nisam znala da će ovo sve brzo završiti jer smo u zadnja dva dana počeli se baš dobro slagati i upoznavati.Kada smo ih ispratili bila sam tužna jer je sve završilo.

 

Cvita Skorić:

 U cijelom projektu sam uživala upoznavajući nove ljude i nove kulture. Sve mi se svidjelo, a u Splitu sam naučila nešto i o Dioklecijanovoj palači. Drago mi je što se i Heleni svidjelo, čak je rekla da bih voljela ovdje i živjeti. Iako sam bila nervozna prije 

nego što je došla odmah smo se sprijateljile. Veselim se odlasku u Portugal i ponovnom susretu s Helenom te upoznavanjem njezine države. Nadam se da ću i tamo  uživati jednako kao što sam i ovdje...

 

Helena Belamarić, 5.a:

U nedjelju 12.5.2019. stigli su Poljaci, Portugalci, Grci i Ciprani. Bila sam sretna jer sam dobila istu curu kod koje sam bila i ja u Poljskoj. Prvi dan kada su došli smo se družili sa ostalima te smo išli u McDonald's. Drugi dan su oni imali obilazak grada te posjet katedrali. Koliko mi je rekla moja gošća katedrala joj je jako lijepa i grad je lijepo uređen. Treći dan su imali razgledavanje sa turističkim vodičem te su se vratili u 13:10. Išli smo na ručak te se u 15:45 vratili u školu. Kada smo se vratili u školu bile su organizirane radionice vezanja kravate i QR kodovi. Ja sam čuvala QR kod na spomeniku Petra Krešimira 4. , bilo mi je hladno ali zabavno. Nakon QR kodova smo otišli prošetati te smo se vratili kući. Četvrti dan su išli u NP Krka. Nakon Krke smo otišli na šetnjicu kod tvrđave sv. Nikole. Odje smo se zabavljali i smišljali bećarac,učili Funga Alafia(ples) te igrali odbojku. Tokom igre nam je lopta upala u more... Peti dan smo išli u Split i Sinj te u Sinju odigrali alku. Pobijedila je Portugalka Helena  Solino. Bilo je jako zabavno. Šesti dan su izrađivali svoje suvenire te je bila priredba. Svaka se država trebala prestaviti na najbolji mogući način. Kada je priredba završila otišli smo na rivu pozdraviti se sa Portugalcima jer im je to bila zadnja noć. Bilo je tužno jer je moguce da se nećemo nikad više vidjeti. Sutradan u subotu su Portugalci otišli ujutro u 10:00. Poljaci su ostali do nedjelje tako da smo imali cijelu subotu na raspolaganju. Kroz jutro smo otišli do grada da si oni kupe još neke suvenire,a popodne smo išli u Primošten i u  Dalmare. Nakon Dalmarea Marta i Katarzyna su došli kod nas na picu i tortu. Zabavljali smo se. Sutra ujutro u 5:00 su Poljaci otišli. Oprostili smo se sa njima. Bilo je jako tužno čak i pomisliti da ih možda više nikada nećemo vidjeti.

Krešimir Belamarić, 6.b:

12.5.2019 u nedjelju su došli Poljaci.Kod mene je došla cura kod koje je bila moja sestra u Poljskoj. Bilo mi je zabavno družiti se snjom. Igrali smo igre kao što su: Monopoly,Čovječe ne ljuti se, 5 sekundi itd... Išli smo u Split i Sinj, tamo mi je bilo lijepo i zabavno. Najzanimljivija mi je bila alka koju smo igrali u Sinju. Iako nisam ništa pogodio bilo  mi je zabavno. Posljednju noć smo proveli u Primoštenu gdje smo jeli sladoled. U nedjelju kada su odlazili sam se trebao rano probuditijer su išli već u 5:00. Bio sam tužan što odlaze ali mi je ovo bilo jedno lijepo iskustvo.    

Marta Radovčić:

Imala san jako lijepo iskustvo sa upoznavanjem druge djece.Jako sam zadovoljna mojim gostom i jako sretna što smo ostali u kontaktu.Najdraze mi je bilo kad smo išli skupa na pizze i na igralište nakon svih obavljenih zadatka.

 

 

 

 

 
 

eDnevnik

eDnevnik za učitelje

eDnevnik za roditelje i učenike

Raspored zvona - sat 45 min

Raspored zvona - sat 40 min

 

Web stranice razreda
UDŽBENICI ZA 2020./2021.
Online lektire
Katalog udžbenika 2019./2020.
Prehrana 3

Pomoćnici u nastavi
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 8. 2013.

Ukupno: 686930
Ovaj mjesec: 3519
Ovaj tjedan: 632
Danas: 86
LINKOVI

 

LIKOVNA KULTURA

 MoMA

KidsWorld

  

Mjesto na kojem možete pronaći e-udžbenike

od osnovne škole do fakulteta, ali i druge e-knjige i obrazovne e-sadržaje.

Prijavite se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom.

 
Oglasna ploča
Korisni linkovi
DOKUMENTI
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Šižgorića Šibenik / Stjepana Radića 44 A, HR-22000 Šibenik / os-jsizgorica-si.skole.hr / ured@os-jsizgorica-si.skole.hr
preskoči na navigaciju